Birkinväskan

Den vanligaste vägen när en ny väskmodell ser dagsljus är att en designer suttit i timmar och skissat på den nya designen. Så var det inte alls när Birkiniväskan en gång designades och sedan började tillverkas. Namnet på väskan kommer från skådespelerskan Jane Birkin. Även om det inte är helt säkert att historian är sann så anses väskan ha tillkommit på följande vis.

Birkin satt på ett flygplan med den dåvarande VD:n för Hermés (franskt modehus) på ett flygplan. Av misstag tappade hon ut det hon hade i väskan på golvet vilket blev en ”isbrytare” för att börja prata med VD:n. Allt slutade med att Birkin fick möjlighet att skissa ner en modell av sin drömväska. Detta på ett enkelt papper.

År 1984, d.v.s. tre år efter denna händelse, kunde företaget lansera Birkinväskan. Att den blev populär visade sig inte minst i att en mängd företag tagit efter designen. Det enda sättet att idag se om det är verkligen är en äkta Birkin är att leta efter det serienummer som är graverat på väskans lås. Däremot vet även flera av de företag som säljer privatkopierade väskor detta och tar efter denna detalj.

Kan man däremot med säkerhet säga att man äger en Birkin kan man även med säkerhet veta att man kan sälja den relativt dyrt. Priser under 7000 dollar hör till ovanligheterna så länge som väskan har en relativt bra kvalité. Utöver det finns det självklart de än mer exklusiva varianterna. En såldes i New York år 2014. Priset var 64 800 dollar. Men då fick köparen även en unik väska tillverkad av krokodilskinn och med diamanter och vitt guld.